Moderator: Moderator
Arteks napisał(a):Można zarobić duże pieniądze tworząc ...gry komputerowe. Jeśli ktoś się interesuje tematem, ma pomysły, umie programować i jest uzdolniony graficzno-plastycznie to powinien się zainteresować tym artykułem i zamiast myśleć o pracy w jakieś nudnej korporacji - pomyśleć o pracy w firmie związanej z takim biznesem lub też otworzyć ją samemu!
http://gry.onet.pl/artykuly/polacy-zacz ... awie/29q47
Arteks napisał(a):Według ciebie @afordancjo jest trudniej??? Trudniej to było w czasach kiedy Jobs otwierał swoją firmę w garażu...
Arteks napisał(a):W latach 90. nie było dotacji unijnych, nie było ogólnodostępnych tel. komórkowych, laptopy przywoziło się z USA bo u nas kosztowały krocie, internet mogłeś mieć tylko przez modem z takimi możliwościami, że jak założyłem konto w 1998 to czasami się zawieszał przy próbie wysłania załącznika o wielkości 1MB.
Arteks napisał(a):Z kredytami było tak jak w filmie Dług - szanse na otrzymanie komercyjnego kredytu na działalność były żadne.
Arteks napisał(a):Bez wątpienia żyjemy w najlepszych czasach do prywatnej inicjatywy po 1945 roku i ludzie którym się chce są w zasadzie skazani na sukces.
Arteks napisał(a):Natomiast branża o której pisałem jest o tyle łatwa, że nie wymaga zbytnich inwestycji w przeciwieństwie do tych w których trzeba dysponować jakimś kapitałem.
Lateks napisał(a):Dziś? Dziś to można pomarzyć że się uda konkurować z większymi
Afordancja napisał(a):Lateks napisał(a):Dziś? Dziś to można pomarzyć że się uda konkurować z większymi
Na rynku nazwijmy to informatycznym, nie jest też tak totalnie źle(jestem optymistą i powiedział bym nawet, że dobrze, tylko bez fantazjowania o skazaniu na sukces), tylko nie samemu. Małe ekipy w niektórych branżach, mogą konkurować, nie wydadzą jakiś może mega produkcji. Nie napiszą jakiś mega wielkich projektów. Zawsze są "złote strzały" w biznes, trzeba znaleźć się w odpowiednim miejscu z odpowiednim pomysłem, i mieć szczęście.
No i jak wspomniałem rynek mobilny teraz jest stosunkowo młody i jeszcze jest wiele nisz, gdzie można się "wbić"/wybić.
Sam jestem w stosunkowo małej ekipie która ma swoją niszę informatyczną i nie ma co narzekać. I wiem, że jest jeszcze dużo miejsca na takie ekipy, tylko branża bardzo wąska i nie każdemu może odpowiadać.
Jak bym miał podpowiadać komuś kto chce dorobić w programowaniu (niestety pewnie nie od strzału bo marka się liczy), to można dorobić nawet pisząc systemy eksperckie dla grających na forexie. Na początku jest ciężko i nie chodzi o samo nauczenie się oprogramowywanie platform transakcyjnych czy też nauczenie się jak działa rynek (bo tez tej wiedzy są słabi programiści z mojego doświadczenia), ale właśnie o wyrobienie sobie marki. Później to już leci, sami czasem piszą, bez żądnego reklamowania siebie, tylko trzeba mieć czas. A jak się już pozna odpowiednie osoby, to lecą większe projekty i to już nie "seteczka" za "seteczką " tylko robisz jedno i dostajesz większą kasę.
Powrót do Gospodarka, inwestycje i biznes
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 11 gości