Swoją drogą takei cyrki tylko w RSM. Zmiana regulaminu zatwierdzona przez RN w styczniu info w sierpniu

Skąd człowiek do qr...nędzy Wy de...z RSM ma się o tym dowiedzieć jak wasza strona to jakieś nieporozumienie?
CO wy na to mieszkańcy?
Moderator: Moderator
niuti napisał(a):@ Afordancja
hehehe, ja jeszcze swojego nie analizowałem, aczkolwiek w tym roku, zapewne z racji cieplejszej zimy doplat nie mam.
niuti napisał(a):"Rozumiem, że likwidacja podzielników ma małe szanse, bo na pewno w jakiś sposób zmniejsza zużycie energii cieplnej. Jednak rozliczenie jest chore." - zgodnie z regulaminem rozliczania co, musisz zebrać większość , donieść do RSM potem oni jeszcze zrobią swoją ankietę (zapewne żeby sprawdzić, że ich nie ciu.lasz, a głównie, żeby wystraszyć mieszkańców) i zmienią system rozliczania. Chyba, że sam rezygnujesz to płacisz wg. największego zużycia lokalu w twoim budynku. Więc pewno sporo, a może i nie....szkoda, że mam na co wydawać pieniądze, bo z chęcią bym sprawdził.
niuti napisał(a):Ja członkiem jestem ale Twoich danych mi nie udostępnią.
niuti napisał(a):Natomiast po moim pierwszym wpisie napisałem oficjalne pismo do RSM, dostałem odp. Wymieniłem krótką korespondencję z p. nowym prezesem Byczkiem (który chyba w SM jest głównym spec. ds. co) i generalnie wynika z tego, że podzielniki napewno będą, a nowe zmiany mają być na lepsze tzn. zwiększyć % rozliczanie wg. pow. Jak pisałem wcześniej dogłębnej analizy nei robiłem, ale wychodzi mi na to, że u mnie mimo tych zmian i tak procentowo wychodzi to samo. Więc widzę tu jakiś big![]()
![]()
Nie chodzi akurat o dopłaty, tylko o to, że grzejąc normalnie(cokolwiek to znaczy), zużywam ponad 2 razy więcej niż średnia, to ja się pytam co tworzy tą "średnią".
co to znaczy większość?
Wystarczą dane bez nazwisk, chodzi o jakąś analizę.
Zaraz ,będzie większość rozliczana wg. powierzchni?
niuti napisał(a):@ UPNie chodzi akurat o dopłaty, tylko o to, że grzejąc normalnie(cokolwiek to znaczy), zużywam ponad 2 razy więcej niż średnia, to ja się pytam co tworzy tą "średnią".
Oj tego to ja nie wiem, to pytanie to władz
niuti napisał(a):Wystarczą dane bez nazwisk, chodzi o jakąś analizę.
Nie wiem co masz dokładnie na myśli, ale napisz sam, ewentualnie mnie to napiszę o co chodzi Tobie.
niuti napisał(a):
Może nie do końca sie precyzyjnie wyraziłem. Jest do regulaminu załącznik, którego ja nie rozumiem, a którego wyjaśnienie napisał mi p. Byczek. Niestety ładnie to chyba wygląda w teorii albo może na jakieś nieruchomości u mnie raczej bez zmian jak pisalem. Poniżej info od niegoW odpowiedzi na pismo z dnia 19.08.2014 w sprawie ogłoszenia dotyczącego nowych zasad rozliczania kosztów ogrzewania z zastosowaniem podzielników informuję, że w obliczeniach nie uwzględnił Pan istotnego składnika rozliczanego według powierzchni lokalu, jakim jest koszt stały dostawcy ciepła. Uwzględnił Pan jedynie koszt ogrzewania części nieopomiarowanej stanowiący 30% kosztów zmiennych oraz koszt zmienny według podzielników stanowiący 70% kosztów zmiennych. Po uwzględnieniu kosztów stałych w obliczeniach udział kosztów rozliczanych według powierzchni będzie oscylował w przedziale od 44% do 61,5%. Aby mógł Pan lepiej zrozumieć nowe zasady rozliczania przesyłam w załączeniu schemat rozliczania kosztów.
A ok, to wiem o co mu chodziło, bo są trzy składniki, opomiarowane stałe(wg. powierzchni), zmienne(wg. podzielników) i nieopomiarowane(wg. powierzchni).
ariss19 napisał(a):witam was wyczytałem ze mamy też płacić części nie pomiarowe czyli łazienka i teraz niech mi ktoś wytłumaczy dlaczego mam płacić 4,6915 zł/m2 i pomnożone to jest przez całe mieszkanie czyli 55.70 m2 znowu chcą nas okradać
Powrót do Życie w dzielnicach i na osiedlach
Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 6 gości