Czy ktoś zna bezpośrednie połączenie z Rybnika do Opola?
Może być pociąg, autokar, bus.
Byłbym wdzięczny za informację
Pozdrawiam
Witam,
Nie ten dział, przenoszę
Pozdrawiam
Moderator
Moderator: Moderator
dream on napisał(a):Czy ktoś zna bezpośrednie połączenie z Rybnika do Opola?
AlicjaeR napisał(a):No właśnie mamy wakacje i fantastyczne zmiany w rozkładzie jazdy zachęcające wprost by całkowicie zrezygnować z korzystania z kolei polskich w jakimkolwiek wydaniu . O ile jeszcze do Opola /Wrocławia dostaniemy się późnym wieczorem (wyjazd z Rybnika 18.25 i 19.02 ) w sobotę zaś o 8 rano , to już powrotu z tych miast nie mamy wieczorem , bo jedyny , bezpośredni pociąg może nas zabrać z Wrocławia o 4 nad ranem . Fantastyczna polityka i zachęcanie do korzystania z komunikacji publicznej .
superelektro napisał(a):A na poważnie, czy nie warto było by puścić na tory tzw. szynobusów z miejscami dla tych kilkunastu pasażerów którzy jeszcze chcą korzystać z kolei, zamiast ciągać po torach składy o wadze kilkaset ton wożące powietrze ? Prawie każdego dnia wracając do domu spotykam pociąg którym jedzie kilkanascie osób, więc na dobrą sprawę taniej wyszło by gdyby kolej wynajęła mikrobus i porozwoziła ich nawet pod same drzwi.
Arteks napisał(a):AlicjaeR napisał(a):No właśnie mamy wakacje i fantastyczne zmiany w rozkładzie jazdy zachęcające wprost by całkowicie zrezygnować z korzystania z kolei polskich w jakimkolwiek wydaniu . O ile jeszcze do Opola /Wrocławia dostaniemy się późnym wieczorem (wyjazd z Rybnika 18.25 i 19.02 ) w sobotę zaś o 8 rano , to już powrotu z tych miast nie mamy wieczorem , bo jedyny , bezpośredni pociąg może nas zabrać z Wrocławia o 4 nad ranem . Fantastyczna polityka i zachęcanie do korzystania z komunikacji publicznej .
Można się dostać z/do Wrocławia czy Opola także z przesiadką. Natomiast to nie jest tak jak piszesz sprawa kolei polskich tylko tych którzy ją dotują i niedopilnowania tego. Nie wiem czy pamiętasz ale kiedy w 2009 roku obcięto kilka połączeń dalekobieżnych z naszego regionu cały czas angażowałem się w tą sprawę, pisałem na forum, monitowałem UM, posłów i Ministerstwo Infrastruktury i... po jakimś czasie, także po interwencji posła Krząkały zaczęły pojawiać się nowe pociągi najpierw do Warszawy potem sezonowy do Łeby...
Pamiętaj że PKP IC jest tylko wykonawcą usług tak samo jak w komunikacji miejskiej Transgór, a od organizatora czyli w tym przypadku Minister Bieńkowskiej zależy ile pociągów będzie i gdzie pojadą. Może więc napisz jakiegoś maila z prośbą o interwencję do posłów? Myślę że znacząca poprawa połączeń nastąpi dopiero po modernizacji sieci kolejowej na Śląsku, a to dopiero gdzieś za 2-3 lata kiedy po linii w kierunku Kędzierzyna czy Bielska będzie można jechać 120 km/h i czasy jazdy znacząco się skrócą.
AlicjaeR napisał(a):Właśnie Rodzina mi wraca z Wrocławia z przesiadką w Katowicach . Tak jak radziłeś Arteksie
NIKT nie potrafi wytłumaczyć dlaczego , gdzie jest jakikolwiek autobus i o której dane im będzie dojechac do domu . Dochodzi 21 . Oto Polska właśnie
unlimited napisał(a):To proste. Po pierwsze należy zmienić lokalizację stacji. Obecne lokalizacje zupełnie nie uwzględniają ostatnich kilkudziesięciu lat rozwoju miast. Co mi po dworcu pkp w Rybniku, skoro nie sposób do niego dojechać w rozsądnym czasie? Czemu nie ma stacji w okolicach Nowin? Przecież to jest największe skupisko amatorów PKP w Rybniku. Gdzie mam zaparkować w centrum, żeby nie płacić za pozostawiony samochód? Nie wiem jak teraz, ale kilka lat temu parking pod PKP był płatny.
Powrót do Transport i komunikacja
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości