tressilian napisał(a):Zapomniałeś już o czym pisałeś? Rozwija się wszystko = brak rececji. Recesja to brak rozwoju, progresu, a nawet regres. Bardzo niekonsekwentny jesteś.
ehh..miałem nie komentować... oczywiście istnieje tysiące innych czynników, to chyba jasne i oczywiste.... tak samo jak oczywistym jest, że im większa dzietność tym więcej ludzi przybywa..co nie znaczy..że np. w jakimś państwie np. Afrykańskim gdzie śmiertelność jest b. wysoka. nie może ubywać ludzi...
tressilian napisał(a):Zastanów się więc, kto pisze głupoty. Czytasz bez zrozumienia. Jeśli coś Ci nie odpowiada, to czytasz pobieżnie i nie analizujesz. Gdy walnąłem się z liczbą i zamiast 13.8 napisałem 13mld, to Ty wyjechałeś z 11mld.W tym samym 2009 r. dochody zagranicznych właścicieli polskich przedsiębiorstw wyniosły 13,8 mld Euro.
Może więc Ty powinieneś przestać pisać głupoty?Polecam naukę szybkiego czytania, na jednych z zajęć zawsze poświęca się część czasu na rozumienie tekstu. Ty niestety masz z tym problem.
W liceum też tego uczono, ale zakładam, że już dawno skończyłeś liceum i możesz zapomnieć o co chodziło w rozumieniu tekstu czytanego. Chcesz jeszcze kilka przykładów, gdzie nie zrozumiałeś o czym pisałem?Polecam, bo to śmieszne.
Przecież ja się nie czepiam czy to było 11, czy 13, czy 13,8 (te 11 cytowałem, wiec nie zmieniałem), o czym Ty mówisz?
Mówisz coś o czytaniu ze zrozumieniem, wiec powtórzę

Gdzie Ty wyczytałeś, że firmy zagraniczne zarobiły na tych projektach 13 mld.? W tym artykule?
Łopatologicznie, bo widzę, że ciężko idzie...i jedynie na co Cie stać to bezpośredni atak na mnie..już pisałem, może w Twoim środowisku to działa..u mnie nie...
Napisałeś:
tressilian napisał(a):Autor wziął dla przykładu rok 2009, aby pokazać, że Polska dostała netto 6mld Euro. Firmy, które realizowały projekty unijne były zagraniczne i zarobiły na tych projektach 13mld Euro.
No to się pytam gdzie jest napisane, że zarobiły na tych projektach tez 13 miliardów?
A teraz coś o Twoim "genialnym" wnioskowaniu...

tressilian napisał(a):Wniosek jest bardzo prosty - to firmy zagraniczne zarabiają na projektach UE. Polski rząd wytransferował 7mld Euro do zagranicznych firm (z powodów powyższych, z punktu pierwszego)
Cytuję (żeby nie było):
ubiegłoroczne dochody inwestorów nie były najwyższe w historii. Polskie filie pozwoliły im zarobić więcej w 2008 r. – wówczas dochody zagranicznych właścicieli polskich przedsiębiorstw sięgały 13,8 mld euro. Odpowiadało to 11,4 proc. kwoty zainwestowanej przez nich w naszym kraju.
Twój "genialny" wniosek, nie uwzględnił takiej prostej rzeczy, jak to, że te firmy tu zainwestowały, czyli włożyły (jeżeli wziąć liczby z cytatu) ponad 120 miliardów..wyjęły prawie 14 mld. No i jeszcze są te dotacje...czyli cały Twój wniosek, jest jak to mówią, o kant d. rozbić..