Moderator: Moderator
Anis napisał(a):@orient - To nie dzieci niszczą bloki tylko 20sto, 30sto latkowie. A to, że w Boguszowiach czy innych dzielnicach dzieją się takie rzeczy nie oznacza, że mamy mieć na Chabrowej obrzygane i obsikane klatki. Zresztą o Chabrowej też parę takich historyjek mogę napisać...
Anis napisał(a):Bloki niby ocieplają... Niby bo póki co ocieplili ile? 2-3 bloki? i to jeszcze tylko z jednej strony.
Anis napisał(a):W dodatku zaraz balkony nam pospadają na głowy, ale co tam... skwerki ważniejszeNie wiem co by sie musiało stać żeby spółdzielnia zareagowała? Musiało by chyba zginąć paru ludzi co miejmy nadzieję się nie stanie...
Afordancja napisał(a):Zobacz sobie jaki jest koszt docieplenia, wtedy zrozumiesz dlaczego to idzie w takim tempie. Pianiążki nie biora się z magicznej sakiewki, SM ma tylko to co uzbiera od mieszkańców. I założe się, że jężeli ustalicie (mieszkańcy waszego bloku) sobie na walnym zgomadzeniu, że chcecie docieplenie i sami sobie nazbieracie go podwyższając fundusz remontowy to SM się zgodzi, czyli prawie jak we wspólnocie;)
dr Becker napisał(a):Spółdzielnia zawsze przerzuca koszt na lokatorów, w tym roku ocieplono mój blok i czynsz z tej okazji wzrósł ~25%.
Co to zmienia, że bloki niszczą 20 latkowie czy nastolatkowie?
Zobacz sobie jaki jest koszt docieplenia, wtedy zrozumiesz dlaczego to idzie w takim tempie. Pianiążki nie biora się z magicznej sakiewki, SM ma tylko to co uzbiera od mieszkańców. I założe się, że jężeli ustalicie (mieszkańcy waszego bloku) sobie na walnym zgomadzeniu, że chcecie docieplenie i sami sobie nazbieracie go podwyższając fundusz remontowy to SM się zgodzi, czyli prawie jak we wspólnocie;)
Napisaliście pismo? Zgłosiliście to gdzieś?Jeżeli nie, to proponuję tak zrobić.
Pytam, bo każdy blok po termomodernizacji jest malowany w obrzydliwy sposób.
Anis napisał(a):dużobo zwala się na dzieciaki a tak naprawdę po klatkach stoją ćpuny, dilerzy i strach gdziekolwiek iść.
Anis napisał(a):Wypowiadasz się jak jeden z członków SMOd 31 lat płacony jest regularnie czynsz więc niby czemu mam dokładać jeszcze do tego co dawno miało być zrobione? Szczególnie jeśli dodać do tego ciągle zwiększający się czynsz więc się pytam co spółdzielnia robi z tymi pieniądzmi? Ja wiem, że w kraju coraz gorzej itd. ale po tylu podwyżkach chyba nie ma co nawet o tym wspominać
![]()
Anis napisał(a):Tak przy okazji pytanie do mieszkańców Chabrowej... czy wy też macie takie problemy z kominami? U mnie non stop junkers zapchany. A przy silnym wietrze wszystko z kominów wypycha do środka.
Anis napisał(a):Dobrze pytaniete na Chabrowej mają tak obrzydliwe kolory czy te na Orzepowickiej. A wystarczyło by nawet na beżowo przemalować. Albo jakiś inny jednolity kolor. Pewnie jakiś niespełniony artysta wymyślił sobie takie wymiociny
meinland napisał(a):To czemu w Rybniku nie malują bloków na biało, tylko na brązowo? (jak na Wyzwolenia, Kościuszki czy Chalotta)
meinland napisał(a):Na Wyzwolenia te brązowo-falliczne obecnie bloki były przez lata białe i fakt, troszkę się zbrudziły, ale to raczej standard, że co 20 lat trzeba elewację odmalować. Jak będziesz kiedyś w centrum, to zwróć uwagę na ten blok na Kościuszki tuż przed nadleśnictwem (jadąc od bazyliki). Bleeee.
Arteks napisał(a):Ale już nie wiem co się czepiasz kolorystyce np. wieżowców na Dworcowej. Wyobrażasz sobie te budynki zrobione w całości na biało albo szaroW różnych ocenach musisz też brać pod uwagę wielkość powierzchni danego bloku, jego architekturę, czy ma duże balkony czy nie czy, jaki ma układ okien. To co pasuje na jednym który ma dużą powierzchnię nie musi pasować na innym. Poza tym dobra jest różnorodność bo gdyby wszyscy robili budynki w kolorze szarym znowu byłoby nudno i smutnawo jak w czasach PRL. Dobrze że w ogóle RSM rozpoczęła termomodernizację bloków bo myślałem, że nigdy z tym nie ruszą.
![]()
Powrót do Życie w dzielnicach i na osiedlach
Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 2 gości