przez helios N, 22 sty 2012, 20:46
Właśnie przeczytałem Waszą dyskusję na temat likwidacji,a przepraszam "przeniesienia" Gimnazjum numer 11 w Niedobczycach.
Kilka lat temu sam chodziłem do tej szkoły i wcale nie dziwie się, że tak bardzo jej bronicie.
Naprawdę wiele krzywdy wyrządzają nie potwierdzone plotki na temat tej szkoły. Ja do dzisiaj z ogromnym sentymentem ją wspominam i każdemu będę polecał. Myślę jednak, że nie zwróciliście uwagi na absurd aspektu finansowego- tych "oszczędności" o których tyle mówi miasto. Od kilku lat słyszę o likwidacji ZS5 z powodu braku naboru. To duża szkoła, ma podobno koło 30 sal lekcyjnych, nawet jeżeli te dwie szkoły się połączą to i tak w efekcie niżu demograficznego szkoła zawodowa będzie musiała "umrzeć śmiercią naturalną" , a w gimnazjum będzie coraz mniej klas ( tak jak w każdym, nawet tym w centrum Rybnika) za dwa, trzy lata okaże się, że małe gimnazjum zajmuje ogromny budynek szkolny, bo zostali przeniesieni z mniejszego w którym są teraz.
Czy może ktoś wytłumaczyć mi na czym będzie polegał ten zabieg oszczędnościowy?!
Poza tym, kiedy dziennie przejeżdżam obok pięknego starego budynku po byłym szpitalu "Juliusz" w centrum Rybnika, kompletnie zdewastowanym, bo miasto nie ma na niego pomysłu mam prawo obawiać się, ze piękny 100letni budynek obecnego gimnazjum spotka taki sam los.
Myślę, że naprawdę warto nasi kochani Radni zbyt mocno nie kombinować, przenieście ZS5 do centrum Rybnika do innych szkół zawodowych (które narzekają na brak uczniów), a 11 zostawcie w spokoju w mniejszym budynku i może pomyślcie jak pomóc im przetrwać chude lata naboru, które dotkną nie tylko Niedobczyce, ale myślę że i wspomniany Frycz, czy Powstańce zaczną walczyć o przetrwanie.
Trzymam z wami, bo wiem, ze macie racje!
Ta decyzja spowoduje upadek obu szkół, a tego może nie widzieć tylko ślepy......