Artykul o tym sobie juz znalazlem (i to zanim napisalem odp.). Chodzi mi o to, ze wszyscy tutaj (na czele z Arturkiem) podajecie info bez podawania jego zrodla. W przypadku 10% obnizki cen gazu byla to informacja prawdziwa, ale w przypadku 95% informacji podawanych przez np. Arteksa sa to po prostu bujdy, albo w najlepszym przypadku informacje przekrecone.
Ja teraz ogrzewam rura z ciepla woda

Co do porownania - zakladajac czesc danych z porownania, do ktorego link podalem wyzej mozna:
- przyjac ilosc energii potrzebna na ogrzanie 140m2 domu (nie wiem czy to mozna wyznaczyc z tego porownania)
- przyjac sprawnosci kotlow z porownania (sa na wykresie)
- znalezc kalorycznosc wegla i gazu (to jest dostepne w necie)
i na podstawie powyzszych danych policzyc ile paliwa potrzeba w obu przypadkach i zrobic od nowa oblicznie z uwzglednieniem nowych cen.
Artykul, do ktorego link podalem nie jest zrobiony do konca rzetelnie i profesjonalnie. Brakuje w nim informacji jakie ceny gazu i wegla (i innych paliw) oraz pradu zostaly przyjete do wyznaczenia kosztu ogrzewania. Gdyby to bylo podane, to mozna byloby po prostu przeliczyc ile m3 gazu i ile ton zalozono tam do ogrzania 140m2 domu i przeliczyc koszt ich zakupu wedlug zmienionych cen.
Mozna ewentualnie jeszcze oszacowac ile % stanial wegiel i po prostu o tyle obnizyc roczny koszt ogrzania domu. Wtedy porownac to z rocznym kosztem z artykulu pomniejszonym o 10%.
q.