Cyfryzacja

Chcesz podzielić się problemami dzielnicy w której mieszkasz? Masz ciekawy pomysł lub inicjatywę, którą chcesz zarazić sąsiadów? To dobre miejsce!

Moderator: Moderator

Cyfryzacja

Postprzez Dobo Śr, 17 paź 2012, 20:22

Chciałem zapytać czy odbieracie już kanały cyfrowe po częściowej cyfryzacji TVP. Mieszkam na Nowinach przy ul. Wawelskiej. Kupiłem telewizor z tymi wszystkimi wytycznymi (dvb-t, mpeg4 itp), podłączyłem kabel ze ściany (nie mam żadnej anteny na balkonie) i...nic, dalej te same programy. Z tego co wyczytałem antena zbiorcza na dachu wciąż może być nie przystosowana do odbioru cyfrowego sygnału i to dlatego. Wiem też że zarządca jest zobowiązany do zmodernizowania anteny, choć nie wiem do kiedy. Jak jest u Was? odbieracie już te programy, a może wiecie coś więcej kiedy będzie to możliwe. Pozdrawiam
Dobo
 
Posty: 1
Dołączył(a): Wt, 8 maja 2007, 15:11

Re: Cyfryzacja

Postprzez Afordancja Śr, 17 paź 2012, 21:33

1. Jest to możliwe teraz, nawet anteną pokojową. Mux 1 i Mux 2 (i czeskie też można)
2. Tak odbieramy

Reszta google->telewizja cyfrowa naziemna
(Żale się:P ) Streszczenie walki o pół bańki opis
Avatar użytkownika
Afordancja
 
Posty: 867
Dołączył(a): Wt, 31 maja 2011, 11:27

Re: Cyfryzacja

Postprzez kerim85 Cz, 18 paź 2012, 09:14

Nie ma czegoś takiego jak nieprzystosowana antena. Sygnał radiowy to dalej ten sam sygnał. Łapie go każda antena. Do odbioru cyfrowej naziemnej potrzebny jest tylko tv z dvb-t lub takowy tuner (jesli nie mamy możliwości zmiany telewizora). Antena może byc nawet z drutu zrobiona, byle łapie sygnał.
kerim85
 
Posty: 81
Dołączył(a): Cz, 30 lis 2006, 19:22

Re: Cyfryzacja

Postprzez adamb Pt, 19 paź 2012, 18:38

... że tak zapytam: na Nowinach w blokach jest azart czy dostarczanie sygnału jest realizowane przez kablówki ?

Wydaje mi się, kilka lat temu spóldzielnie likwidowały anteny zapoewniając dostęp do podstawowych kanałów (1, 2, 3, Polsat, TVN) przy użyciu kablówek, a jesli tak to nie odbierzesz cyfrowego sygnału TV z tego gniazdka, które masz w mieszkaniu - musiałbyś podłaczyć (jak koledzy wyżej napisali).
Avatar użytkownika
adamb
 
Posty: 1000
Dołączył(a): So, 14 sty 2006, 17:09

Re: Cyfryzacja

Postprzez frees Śr, 7 lis 2012, 10:06

adamb napisał(a):... że tak zapytam: na Nowinach w blokach jest azart czy dostarczanie sygnału jest realizowane przez kablówki ?

Wydaje mi się, kilka lat temu spóldzielnie likwidowały anteny zapoewniając dostęp do podstawowych kanałów (1, 2, 3, Polsat, TVN) przy użyciu kablówek, a jesli tak to nie odbierzesz cyfrowego sygnału TV z tego gniazdka, które masz w mieszkaniu - musiałbyś podłaczyć (jak koledzy wyżej napisali).


Mi też się wydaje, że tak właśnie jest, przy czym tych podstawowych programów jest trochę więcej (z tego co pamiętam, to było tam 4fun.tv, jakiś przyrodniczy i jeszcze kilka - już nie pamiętam, bo zmieniłem na normalną kablówkę).

Korzystając z tego, że taki temat powstał, to testował ktoś, czy anteny pokojowe łapią ten cyfrowy sygnał i czy TVT nadaje/będzie nadawać cyfrowo? Bo swego czasu zabrali mi z kablówki TVT, a czasami pooglądałbym co się dzieje w regionie.
Avatar użytkownika
frees
 
Posty: 22
Dołączył(a): Pn, 11 sty 2010, 20:39
Lokalizacja: Rybnik

Re: Cyfryzacja

Postprzez solny79 Śr, 7 lis 2012, 18:19

Witam :)

Z anteny pokojowej na Chabrowej odbieram cyfrowo:
TVP1 HD, TVP2, TVP INFO, TVN7, TV4, Polsat, PULS2, TV6, Polsat Sport News, ESKA TV, TTV, POLO TV, ATM Rozrywka TV, TV Puls.
Jest jeszcze kilka innych, ale zakodowanych. Z kolei z anteny spółdzielczej nic nie łapie, czyli tak jak adamb napisał.
Pozdrawiam.
solny79
 
Posty: 18
Dołączył(a): Śr, 7 lis 2012, 18:07

Re: Cyfryzacja

Postprzez tronik N, 18 lis 2012, 18:34

Na blokach anteny zostały zlikwidowane, a jak są to zostały odcięte. Z tego co wiem, administrator jest zobowiązany do zapewnienia dostępu do cyfrowej telewizji naziemnej ale jak to będzie w praktyce to zobaczymy w przyszłości... jak pytałem zarządce budynku, to nie miał w ogóle pojęcia o czym mówie, więc nawet nie ma jak wyjaśnić ludziom o co chodzi.

Ja na nowinach mam w pokoju taką antenkę ze wzmacniaczem:
Obrazek

Odbieram wszystkie wymionione wyżej programy. Co więcej moja antena nie jest przy oknie ale na meblach skierowana w betonową ściane i sygnał jest idealny ;)
tronik
 
Posty: 1
Dołączył(a): So, 3 gru 2011, 17:05

Re: Cyfryzacja

Postprzez Dador Cz, 22 lis 2012, 08:14

Vectra w ramach AZART już udostępnia kanały cyfrowe.
Dador
 
Posty: 43
Dołączył(a): Śr, 19 wrz 2007, 18:38

Re: Cyfryzacja

Postprzez dr Becker Cz, 22 lis 2012, 08:18

Dador napisał(a):Vectra w ramach AZART już udostępnia kanały cyfrowe.

Czyli jak podłączę ich kabel do dekodera to będę miał odbiór? Czy są jakieś dodatkowe wymagania?
dr Becker
 
Posty: 765
Dołączył(a): Pn, 5 wrz 2005, 11:00
Lokalizacja: Rybnik

Re: Cyfryzacja

Postprzez Dador Cz, 22 lis 2012, 09:51

Raczej nie trzeba do dekodera. Po prostu bezpośrednio z gniazdka jak masz, to powinieneś odbierać w pakiecie AZART kanały, które oferuje zwykła antena siatkowa, w jakości cyfrowej. Tak właśnie jest od ok. miesiąca u mojej Mamy. Przybyło jej parę kanałów a te podstawowe są w cyfrowej jakości. Poprawa jakości obrazu na starym, kineskopowym telewizorze zauważalna od razu.
Dador
 
Posty: 43
Dołączył(a): Śr, 19 wrz 2007, 18:38

Re: Cyfryzacja

Postprzez Afordancja Cz, 22 lis 2012, 10:16

Dador napisał(a):Raczej nie trzeba do dekodera. Po prostu bezpośrednio z gniazdka jak masz, to powinieneś odbierać w pakiecie AZART kanały, które oferuje zwykła antena siatkowa, w jakości cyfrowej. Tak właśnie jest od ok. miesiąca u mojej Mamy. Przybyło jej parę kanałów a te podstawowe są w cyfrowej jakości. Poprawa jakości obrazu na starym, kineskopowym telewizorze zauważalna od razu.


hm... coś chyba(ekspertem nie jestem) nie jest tak dokładnie jak piszesz...
Nie ma pojęcia "jakości cyfrowej".
To że w pakiecie AZARD pojawiły się to znaczy, tylko tyle(najprawdopodobniej), że kablówka "odbiera" kanały cyfrowe i (re)transmituje je dalej ANALOGOWO do tego kineskopowego telewizora(chyba, że masz od nich dekoder, to idzie już cyfrowo do dekodera), i rozdzielczość jest dalej taka jaką obsługiwał wcześniej telewizor. Telewizor ten nie może odbierać telewizji(a dokładniej transmisji) cyfrowej (nie mylić z odbiorem analogowym, za pomocą kabla, kanałów które są na cyfrowej telewizji naziemnej).

Czyli nie mylmy transmisji cyfrowej z kanałów które są dostępne.

Co do pytania dr Beckera to, jeżeli vectra zacznie nadawać (oprócz analogowo) cyfrowo (mówię w kontekście cyfrowej telewizji naziemnej), to aby to odbierać(cyfrowo) powieneś mieć albo dekoder albo TV a MPEG4 (czy jak mu tam było). Sprawdzę dzisiaj wieczorem czy tak nadaje i dam znać. Sprawdzę też, czy nadaje analogowo kanały z cyfrowej platformy, że tak się wyrażę, ale z tego co mówi Dador to pewnie tak. Jednak żadnej "jakości cyfrowej" tam nie będzie. No chyba, że o czymś nie wiem.
(Żale się:P ) Streszczenie walki o pół bańki opis
Avatar użytkownika
Afordancja
 
Posty: 867
Dołączył(a): Wt, 31 maja 2011, 11:27

Re: Cyfryzacja

Postprzez Benq Cz, 22 lis 2012, 13:58

Jako, że jestem blisko związany z Vectrą to powiem wam krótko i na temat. Albo dekoder z Vectry, albo TV z mpeg4 i sprawa rozwiązana.
Benq
 
Posty: 278
Dołączył(a): Śr, 2 sie 2006, 11:01

Re: Cyfryzacja

Postprzez dr Becker Cz, 22 lis 2012, 22:00

Afordancja napisał(a):Co do pytania dr Beckera to, jeżeli vectra zacznie nadawać (oprócz analogowo) cyfrowo (mówię w kontekście cyfrowej telewizji naziemnej), to aby to odbierać(cyfrowo) powieneś mieć albo dekoder albo TV a MPEG4 (czy jak mu tam było). Sprawdzę dzisiaj wieczorem czy tak nadaje i dam znać. Sprawdzę też, czy nadaje analogowo kanały z cyfrowej platformy, że tak się wyrażę, ale z tego co mówi Dador to pewnie tak. Jednak żadnej "jakości cyfrowej" tam nie będzie. No chyba, że o czymś nie wiem.

Mam dekoder z Vectry, ale mam też niezły odtwarzacz multimedialny z tunerem/dekoderem DVB-T i chciałbym do niego wprowadzić sygnał, stąd moje pytanie bo wtedy nie musiałbym kombinować nad anteną.
dr Becker
 
Posty: 765
Dołączył(a): Pn, 5 wrz 2005, 11:00
Lokalizacja: Rybnik

Re: Cyfryzacja

Postprzez Benq Pt, 23 lis 2012, 12:00

dr Becker napisał(a):
Afordancja napisał(a):Co do pytania dr Beckera to, jeżeli vectra zacznie nadawać (oprócz analogowo) cyfrowo (mówię w kontekście cyfrowej telewizji naziemnej), to aby to odbierać(cyfrowo) powieneś mieć albo dekoder albo TV a MPEG4 (czy jak mu tam było). Sprawdzę dzisiaj wieczorem czy tak nadaje i dam znać. Sprawdzę też, czy nadaje analogowo kanały z cyfrowej platformy, że tak się wyrażę, ale z tego co mówi Dador to pewnie tak. Jednak żadnej "jakości cyfrowej" tam nie będzie. No chyba, że o czymś nie wiem.

Mam dekoder z Vectry, ale mam też niezły odtwarzacz multimedialny z tunerem/dekoderem DVB-T i chciałbym do niego wprowadzić sygnał, stąd moje pytanie bo wtedy nie musiałbym kombinować nad anteną.


A po co Ci dwa dekodery? :D
Benq
 
Posty: 278
Dołączył(a): Śr, 2 sie 2006, 11:01

Re: Cyfryzacja

Postprzez nexahdvap Pt, 23 lis 2012, 14:29

Co do podstawowego pytania na samym początku, to niestety żaden operator kablowy nie jest zobowiązany prawem do konieczności retransmisji pełnego sygnału z multipleksów. W związku z tym na blokach z kabla ze ściany nadal będzie można oglądać tylko zaszumiony obraz TVP i TVN. Dostęp do programów zostaje zapewniony, więc nikt im niczego nie może zrobić.
Pewnie nie chcą utracić ludzi, którzy płacą abonament.
nexahdvap
 
Posty: 1
Dołączył(a): Pt, 23 lis 2012, 14:23

Następna strona

Powrót do Życie w dzielnicach i na osiedlach

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 8 gości