Moderator: Moderator
Arteks napisał(a):@qwerty-dancja
Niestety taka miernota, jak opisalem powyzej od 16 lat przyspawana jest do stolka prezydenckiego i obiera kurs na andel detaliczny i uslugi, skutecznie cofajac nasze miasto rozwojowo w porownaniu do naszyc sasiadow.
kajzer napisał(a): To powiedz mi jaka ni e miernota Gigant z Po działa w Rybniku ?? Nie pisz mi że ladaco nasz sztandarowy Poseł z PO Krząkała..
kajzer napisał(a):Co do Żor bzdury wypisujesz i tyle..!!
Arteks napisał(a):W Rybniku rozwijają się wszystkie dziedziny życia miasta - sukces związany z Biostatem, Alan-Systems, inwestycje Tenneco, DB Schenker, inwestycja gazowni która wkrótce będzie oddana do użytku, Lift-med, inwestycja Kłosoka która sprawi, że będziemy mieli kolejny nowoczesny biurowiec, nowe inwestycje Ecolu czy Doosan Babcock - trzeba tylko chcieć o tym wiedzieć![]()
Arteks napisał(a):Poza tym nakłady wg GUS na inwestycje w przemyśle wyniosły w Rybniku w 2012 bezapelacyjnie więcej: Rybnik - 963281 tys. zł, Żory - 146442 tys. zł. O czym więc ty bredzisz w kontekście braku inwestycji przemysłowych skoro miasto bez strefy wyprzedziło to ze strefy SZEŚCIOKROTNIE jeśli chodzi o realną wartość inwestycji?!
Pytanie kto ten wykres tworzył i na czyje zamówieni...???Wykres sredniej pensji w Rybniku
kajzer napisał(a):Pytanie kto ten wykres tworzył i na czyje zamówieni...???
kajzer napisał(a): Ba ale z tego wykresu widać chyba a dosyć jasno , że ta pensja w Rybniku jest wyższa od tej w Żorach..
kajzer napisał(a):Ale sama średnia płaca to współczynnik trochę złudny i naiwny...
kajzer napisał(a):Jest gmina np X gdzie są tylko urzędy gminne nie ma praktycznie innych miejsc i do średniej płacy w tej gminie X liczone są jedynie pensje urzędników..
kajzer napisał(a):Bardziej sensowną oceną majętności miejscowości byłby dochód obliczony na jednego mieszkańca np. po zsumowaniu wszystkich dochodów czyli płac, emerytur , rent i innych świadczeń dochodów właścicieli firm (zysk) Ta suma podzielona przez liczbę wszystkich dorosłych mieszkańców dałaby zapewne jakiś bardziej obiektywny wskaźnik..
Arteks napisał(a):Ale skończ te swoje ludowe mądrości z tymi średnimi pensjami bo tego tego nie da się traktować serio... http://szawka.blox.pl/2013/07/Srednia-k ... zdura.html A jeśli już z jakiegoś powodu lubisz bajki to Rybnik to kraina mlekiem i miodem płynąca skoro średnio zarabia się tu prawie 1000 Euro![]()
Arteks napisał(a):Co ciekawe - wynika z tego że ta twoja "średnia" dowód "postępu" i rozwoju Żor - najgorzej zarządzanego miasta na Śląsku nie bierze w ogóle pod uwagę zarobków bezrobotnych i zarobków w handlu (a to był twój koronny dowód na obniżanie się płac). No cóż mogę tylko z satysfakcją się z ciebie zaśmiać![]()
Arteks napisał(a):DB Schenker - nie wiem jak jest w skali całego przedsiębiorstwa dlatego, że w ostatnim czasie zlikwidowano zakłady naprawcze w Dzierżnie oraz zakład taborowy w Zabrzu Rokitnicy (możliwe że ogólnie były jakieś zwolnienia). W tym roku likwidują swoją bazę w Dąbrowie G. (Kuźnica Warężyńska).
Arteks napisał(a):Z Rybnika przenieśli większość administracji ale jeśli chodzi o stanowiska robotnicze to widziałem ogłoszenia na Rynku Kolejowym że przyjmują do pracy.
Arteks napisał(a):Więcej - część pracowników z likwidowanych zakładów dostała propozycję pracy w Rybniku. Ostatnio kolega mi mówił, że ci z Dąbrowy dostali propozycję: albo zwolnienie albo Kłokocin bo w Rybniku jest całe główne zaplecze taborowe i naprawcze dla całej spółki w Polsce (!)
Arteks napisał(a):którym jest jakiś niezwykły zachwyt dla koreańskich montowni, a nie ma go dla specjalistycznych, ciekawych firm które realizują niezwykłe projekty lub działają w różnych interesujących lub elitarnych branżach. Te argumenty uderzają w ścianę tak samo jak moje pytania.
Arteks napisał(a):Co do źródła związanego z inwestycjami to nie graj głupa - oczywiście są to dane GUS za 2012 które można łatwo odnaleźć w sieci. Czekam z niecierpliwością na dane z 2013 rokuA twoje dane z 2011 też potwierdzają, że w Rybniku inwestycji było więcej przy czym różnica nie jest tak dramatyczna jak ta w 2012 roku...
Arteks napisał(a):W przemysłowym Rybniku jest tyle firm, że po prostu nawet nie zauważamy jak szybko się rozwijają i jak powstają nowe. Najlepszy przykład Tenneco które zatrudnia trzy razy tyle ludzi co kilka lat temu...
Arteks napisał(a):Uważaj z tymi piwkami - lepiej poszedłbyś poćwiczyć na siłownię i spalił trochę tłuszczykuZrobiłbyś coś dobrego dla zdrowia. A tłumaczyć nie musisz bo twoje teksty są nudne jak flaki z olejem za to zadziorne i prowokacyjne co wynika z twoich frustracji, a nie jakiegoś normalnego międzyludzkiego dialogu.
kolejny raz sie kompromitujesz pokazujac swoja ignorancje i neiwiedze. Ten wskaznik nie jest liczony na mieszkanca, tylko na miejsce pracy. Dlatego dzieki niemu mozna powiedziec, ze "w miescie X sie lepiej zarbia niz w miescie Y". Gdyby swkaznik pokazywal to, co proponujesz (choc jest to nierealne, bo nie da sie takiego wskaznika wyliczyc), to moznaby tylko pwoiedzie "mieszkanacy w miescie X, bez wzgledu na to gdzie pracuja, zarabiaja wiecej niz mieszkajacy w miescie Y"
[..] A skruty myslowe [...]
Tak żeby ripostować musi być podstawa do tej riposty.. Skoro Twojemu koledze , którego tak zawzięcie bronisz mylą się podstawowe pojęcia.. np. nie wie czym się różni się średnia płaca od średniej płacy w przemyśle.. Nie bardzo rozumie czym się różni dochód narodowy brutto na jednego mieszkańca od dochodu np na jednego mieszkańca powiatu gminy etc.hehe, myślałem, że jakąś merytoryczną ripostę walniesz..
kajzer napisał(a):, którego tak zawzięcie bronisz
kajzer napisał(a): Szafuje danymi procentowymi według jakże błędnego schematu. Typu: w jednym kraj X produkował 100 tysięcy traktorów.. Kraj drugi jakiś bantu stan klepie ręcznie tych traktorów rocznie sztuk 10 . Przychodzi następny rok kraj X produkuje 90 tysięcy traktorów następuje spadek o 10 procent.. Ten wspomniany kraj bantu zrobił 12 traktorów podniósł produkcję o 20 procent.. I czy ten który podniósł te produkcję tych traktorów jest lepszy w produkcji od tego kraju X..?? Jak wspomniałem z bredni riposty nie da się wyprowadzić.. Mimo szczerych chęci...
Otóż Twój przykład miał by sens, gdyby była mowa
Powrót do Z powiatu rybnickiego i regionu
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości