superelektro napisał(a):Ogólnie odnosi się wrażenie że działanie świateł programował ktoś kto jest niezrównoważony psychicznie. Wielokrotnie byłem zaskakiwany działaniem świateł w Popielowie ( chyba ) na dole koła autosalonu TOMAS. Jadąc z szybkością w okolicach 30-40 km 10m przed sygnalizatorem światła z zielonego zmieniają się na czerwone by prawie natychmiast zmienić się ponownie na zielone. Codziennie staram się podjechać tak aby nie trzeba było zatrzymywać auta i wygląda na to że optymalna szybkość to 25 - 30 km. Ja już się nauczyłem i wiem że najlepiej było by w tym miejscu wysiąść i przepchnąć samochód przez skrzyżowanie, ale znacznie ciekawiej będzie zimą kiedy już pojawi się oblodzenie i trafi na kogoś kto nie wie że tym chwilowym czerwonym nie warto się przejmować, przynajmniej do czasu aż zamontują kamery..
Okazuje się jednak że można nie utrudniać życia kierującym. W Wodzisławiu po godzinie 22 większość świateł przechodzi w tryb ostrzegawczy. Migajace żółte. Nie wszystkie, ale znakomita większość.
Dodam jeszcze, że to droga krajowa 78, ale zatrzymać się trzeba, aby po dwóch sekundach startować i to pod górkę w obie strony.
Logiczne myślenie urzędasów w tym przypadku nie dotyczy, bo to dzielnica bardzo daleko od klimatyzowanych pomieszczeń strategów odpowiedzialnych za dyskotekową sygnalizację.