W dniu 05.12.2010r. czekałem na autobus linii nr 41 na Placu Wolności - stanowisko nr 3. Planowany odjazd tego autobusu wyznaczony był na godzinie 11:59. O godzinie 12:05 przyjechał autobus linii nr 41 (nr autobusu 3543)ale zatrzymał się nie na stanowisku nr 3 ale na stanowisku nr 1! Podszedłem do kierowcy zapytać dlaczego tam się zatrzymał, ale nie odpowiedział tylko zamknął autobus i poszedł do Żabki. Wrócił za kilka minut, otworzył drzwi, wsiadłem i ruszyłem w trasę. Kierowca w Żabce kupił papierosy. Po wyjeździe z Placu Wolności zapalił papierosa. Zwróciłem uwagę temu panu ale niestety nic sobie z tego nie zrobił. Świadkiem tej sytuacji była jeszcze jedna pasażerka, z którą obecnie mam kontakt dla potwierdzenia całej sytuacji. Zgodnie z waszym Regulaminem przewozu - PRZEPISY PORZĄDKOWE §8, 8.Zabrania się: 7)palenia tytoniu w pojeździe. Palenie w autobusie jest zabronione. Również regulują to nowe przepisy wchodzące w życie 15 listopada 2010 roku. Ustawa z dnia 08 kwietnia 2010roku mówi jasno, Art.1, 2)w art.5: a) ust.1 otrzymuje brzmienie: 7) zabrania się palenia wyrobów tytoniowych w środkach pasażerskiego transportu publicznego oraz w obiektach służących obsłudze podróżnych. Zakaz jest łamany przez waszych kierowców. Na stronie
www.rybnik.com.pl - forum, powstał wątek poświęcony paleniu papierosów w autobusie. Jest to czyn niedopuszczalny! Kierowca takiego autobusu łamie zasady etyki oraz oczywiście łamie prawo! Dodam, że nie jest to pierwszy raz, gdy zwracam uwagę kierowcy. Kierowcy czują się bezkarni, niejednokrotnie odpowiadając mi, że jak mi nie pasuje mam sobie wysiąść! Jestem waszym klientem od kilku lat, zauważam zmiany w komunikacji miejskiej, ale jeżeli chodzi o zakaz palenia i komfort jazdy pasażera wszystko dalej stoi w miejscu! Proszę o wyciągnięcie konsekwencji od w/w kierowcy, ponieważ nie jest to pierwszy, gdy ktoś zwraca mu uwagę. Chciałbym zwrócić jeszcze uwagę na brak oznakowania niektórych przystanków - brak naklejek informujących o zakazie palenia. Proszę o wyjaśnienie owej sytuacji i odpowiedź, dlaczego kierowca może iść do sklepu zamiast pilnować czasu odjazdu autobusu! Proszę również o radę, co zrobić, gdy spotkam palącego kierowcę, który ignoruje pasażerów i zmusza ich do wdychania dymu tytoniowego. Proszę o szybka odpowiedź. Dziękuję. Tomasz
I odpowiedź ZTZ-u:
Szanowny Panie Tomaszu,
Dziękuję za przekazane uwagi i stanowczą obywatelską postawę. W pełni zgadzam się z Panem w negatywnej ocenie opisanego zdarzenia. Ustosunkowując się do poruszanej przez Pana problematyki uprzejmie wyjaśniam:
-żaden kierowca obsługujący linie komunikacji miejskiej nie jest pracownikiem Zarządu Transportu Zbiorowego w Rybniku: w opisanym przypadku chodzi o kierowcę zatrudnianego przez PST Transgór S.A.,
-oprócz wskazanych przez Pana podstaw zakaz ten jest ustanowiony w ust. 5 art. 63 Ustawy z dnia 20 czerwca 1997 r. Prawo o ruchu drogowym: „Kierującemu pojazdem silnikowym, który przewozi osobę, zabrania się palenia tytoniu lub spożywania pokarmów w czasie jazdy. Nie dotyczy to kierującego samochodem ciężarowym, który przewozi osobę w kabinie kierowcy, i kierującego samochodem osobowym, z wyjątkiem taksówki.”
-tak jak inne skargi Pańską przekazujemy do odpowiedzialnego Przewoźnika tj. PST Transgór S.A.,
-w ostatnim skierowanym do nas piśmie z PST Transgór S.A. otrzymaliśmy zapewnienie, cyt: „Zgłoszone przez wasze służby, pasażerów i zauważone przez nasz dozór przypadki łamania prawa są kategorycznie piętnowane. Kierowcy mają nakładane kary wynikające z Kodeksu Pracy”
-jak słusznie Pan zauważa sami zakaz palenia został wprowadzony w regulaminach, wymagamy jego przestrzegania również w zawartych umowach,
-pomimo braku spadku osób wyłudzających przejazd bez zapłaty i braku reakcji społeczeństwa na ten sposób łamania prawa stopniowo podnosimy komfort obsługi podróżnych wymagając obsługi linii coraz to nowszym taborem,
-w przypadku łamania prawa należy powiadomić właściwy organ tj. Policję lub Straż Miejską.
pozdrawiam
Stanisław Wengerski
Główny Specjalista
-----------------------------------------------------
Zarząd Transportu Zbiorowego w Rybniku
ul. Budowlanych 6
44-200 Rybnik
www.ztz.rybnik.ple-mail
ztz@ztz.rybnik.pltel. 32 755 71 60