PS. A ja bym tam wolał, żeby zamiast jakiegoś głupawego "oficera rowerowego" był w urzędzie miasta zatrudniony porządny "oficer dbający o czyste powietrze", który w sezonie jesienno-zimowo-wiosennym by chodził po mieście i wklejał bardzo słone mandaty wstrętnym zacofanym kopciuchom palącym w piecach plastiki, śmieci, folie, zużyte opony, stare opakowania etc.; może toby ich w końcu nauczyło dbać o nasze wspólne środowisko i o zdrowie wszystkich współmieszkańców Rybnika, którzy przez nich muszą chorować i tracić pieniądze na leki, bo nie ma na nich innego sposobu. Za 10 groszy pozornych "oszczędności" na paliwie grzewczym Ci wstrętni szpyndlikorze daliby się chyba oskalpować na miejscu; nie patrzą że potem sąsiad musi wydać 500 albo 1000 złotych na leki bo całą jesień i zimę musiał wdychać te świństwa które oni spalili, dla tych smrodziuchów ważne tylko że już teraz zaoszczędzili 5 lub 10 groszy które potem wydadzą na piwo, niemieckie auta lub inne gupoty - jakby były na nich naprawdę wielkie ogromne kary tak z 5000-10000 złotych toby się w końcu może oduczyli takich swoich pozornych "oszczędności". Jeżdżę w inne regiony Polski i tam nie ma czegoś takiego, ludzie są biedniejsi skromniejsi ale palą porządnymi paliwami, drzewem albo normalnym porządnym węglem w dużych frakcjach, nie trują przy tym innych, nie wiem tu w rybnickim panuje jakaś fobia "szpyndlikarstwa", kto jest większym kopciuchem i więcej przy tym naszpyndlikował ten jest ważniejszy; pewnie dlatego inne regiony i kraje tak się ze Ślązoków śmieją - Ślązacy mają zapewne parę pozytywnych cech, ale ta akurat jest uważam bardzo negatywna i bardzo psuje o nich opinię: na siłę "niby-oszczędzają" nie dbając o zdrowie i kosztem zdrowia bliźnich i zatruwają powietrze w całym mieście i okolicy (piszę oczywiście o trucicielach i smrodziuchach bo są też oczywiście porządni Ślązacy palący normalnym dobrym paliwem w porządnych dobrych nowoczesnych piecach i przed tymi chapeau-bas).
Ta sprawa jest dla nas w Rybniku bardzo ważna, może jakby inni też to poparli, to w końcu może jakoś wywalczylibyśmy w Rybniku czyste powietrze, bo to co jest teraz, to już jest po prostu wstyd na całą Polskę i całą Europę. Ja prawie samotnie walczę na forum o czyste powietrze, a inni tylko zaglądają, krytykują, dowcipkują, uprawiają drwinę albo zachwycają się jaki nowy klocek planuje się wybudować w Rybniku, a dziwi mnie że w takiej ważnej sprawie w końcu dla nas wszystkich nastał zastój - może ktoś tu na forum pomoże i wspólnie coś osiągniemy że urząd miasta w końcu coś konkretnego zrobi w tym kierunku i sprawa ruszy z kopyta? Ja jestem skłonny w przyszłości zagłosować na tych, którzy zadbają w Rybniku realnie o czyste powietrze bo mija 29 lat i nie jest w tym kierunku wcale lepiej a wręcz coraz gorzej, może nawet ktoś wystartuje z takim programem na prezydenta miasta, na pewno wielu których znam by na niego zagłosowało
PS. co ludzie palą w piecach w Rybniku
https://www.rybnik.com.pl/wiadomosci,ni ... 35948.html